Wednesday, March 14, 2012

Kalau mengandung elok minum susu tau awak...

Saya suka bila dengar ceera mengandung. Saya happy jugak bila korang ada yang emel saya sebab eksaited dah mengandung. Ada jugak yang emel tanya pandangan pasal kandungan.

Semua tu buat saya rasa teruja nak mengandung lagi.

Ehem ehem.

Saya pulak bila lagi? Bila ek ek ek. Kalau ada rezeki saya terima lah. Dalam masa terdekat. Mungkin :p. cc: @shamsullaloque (hikhik feeling tuiter kan) 

Saya teringat lagi time saya mengandung dulu saya adelah mabuk. Banyak makanan yang saya tak boleh makan. Bila saya tak boleh makan, saya risau apalah khasiat yang baik untuk saya dan baby dalam perut. So en.Badang selaku suami yang menyayangi sepenuh hati dan merisaui isteri dan baby nya di dalam perut terus belikan susu khas untuk ibu mengandung. Nasib la saya minum susu. Atlis kalau makan dan muntah, susu boleh bekap dah.

Mengandung pun kena pakai mecing dengan suami. Baru la ada unsur-unsur romantis.
Rindu saat-saat berbadan dua.

Rindu pergi check-up juga. Tiap kali check-up doktor mesti pesan minum susu :)

Susu memang baik untuk Ibu mengandung. Itu memang diakui. Siapa tak tahu memang la dia kan. Jadi awak kalau mengandung, saya sangat sarankan awak minum susu tau. Sangat sarankan.

Yelah kalau kita mengandung, diet pemakanan biasa tu biasanya memang tak cukup la untuk seorang ibu. Yelah apa yang kita makan kita share dengan baby kan khasiat dia. jadi ibu mengandung memang perlukan nutrition untuk support pregnancy macam folic acid. Folic Acid ni kan untuk prevent daripada Neural Tube Disorder (NTD) tau.  Lepas tu kalau dah mengandung tu memang perlukan lebih iron dalam darah.


Banyak kot susu kat pasaran ni. Tapi nak cari susu khas untuk ibu mengandung. Memang saya sendiri terfikir anmum materna je kot. Rasanya ceera minum susu Anmum Materna dulu masa mengandungkan kesha. Erm nini3kupang... awak minum susu anmum jugak tak??? Sebab ritu ada terbaca belog awak minum susu anmum kan kan kan.


So melalui pembacaan saya anmum materna ni ada semua nutrient yang ibu mengandung perlukan.
 
Kenapa kena minum susu Anmum Materna?

1.  Kerana ada 100% keperluan folate harian. Research menunjukkan bahawa 4 daripada 5 wanita asia tidak mempunya folate yang mencukupi. Folate ini sangat penting kepada perkembangan tulang belakang baby.

2. Provide Ganglioside dan DHA untuk perkembangan otak baby sebelum dilahirkan. Maknanya masa dalam perut lagi lah. Seperti yang saya ckp tadi sel-sel otak mula terbentuk seawal 27 hari. Maknanya usia kandungan belum sampai sebulan pun lagi. Adelah sangat penting bagi ibu mengandung untuk mengambil makanan yang mengandungi DHA dan gangliosides untuk membantu sel-sel otak berhubung.

3. Provide iron dan kalsium yang tinggi bagi support kesihatan ibu dari segi membantu membina tulang yang kuat dan pembentukan tisu, plasenta dan sel-sel darah merah.

Anmum Materna ni jugak memprovide 100% folate yang diperlukan setiap hari hanya dengan minum 2 gelas susu sehari. Anmum Materna juga satu-satunya brand yang dah di test secara clinical nya.


Saya suka perisa coklat.

Saya ingat lagi dulu. Masa saya plan nak mengandungkan Nisa. Saya dah minum susu Anmum sebelum mengandung pun lagi. Saya tak ingat mana saya dapat info yang kalau kita nak mengandung pun elok minum susu ni sebab ada folic acid semua. Macam membantu memudahkan mengandung la. Betul ke? saya rasa betul kot hehe

So kalau korang plan nak mengandung. Sila la beli anmum materna okeh. Persediaan awal gitu kan. Tahukah korang yang brain cells baby dah start berkembang seawal umur dia 27 hari dalam perut dan folic acid adelah sangat penting bagi pembentukan tulang belakang. Jadi memang kena minum susu seawal korang dah plan nak mengandung. Maka saya juga (sangat perlu) kena beli susu Anmum Materna sekarang. :p


Banyak lagi kebaikannya kalau minum susu sebenarnya. Selain daripada ibu dan anak memperoleh nutrient yang diperlukan, susu anmum ni juga provide Gangliosides dan DHA untuk perkembangan baby sejak dari dalam perut lagi.


Jadi korang ibu yang sedang mengandung dan plan untuk mengandung macam saya ehem ehem. Mesti minum susu tahu! Minum susu anmum materna ok. Banyak je kot kat pasaraya. Anmum punya brand kan satu-satunya brand yang clinically tested on folate level ke-effectiveness-annya :p. Masa korang nak beli tu korang baca la belakang kotak susu tu ada semua info2.



Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

TAK TAHU NAK KOMEN APA? TAKPE... LIKE AJE PUN BOLEH 


Follow Me @ www.twitter.com/viruspadu
www.facebook.com/viruspadu

6 komen[s]:

mrs puex said... [Reply to Comments]

thx for the info kak jemah..

minum susu mmg sgt wajib bg ibu2 preknan utk khasiat tambahan mama n baby. sy nih jek kkdg tu termiss jugak..x bole jadik nih..kene disiplin la pasnih..huhhuhu..:D

vidalsisah said... [Reply to Comments]

Huih..wat suspen jer, igtkn jem pregnan tadik...kikikih.

Suliana said... [Reply to Comments]

masa anak no 1 saya minum susu ni kak jem.. berkotak2 la habis. sekali tu, amik ko, ada kencing manis plak time prgnt. hehe.. prgnt anak kedua tak minum susu, minum susu segar je segelas sehari. alhmdlh, kencing manis tiada :-)

Sha said... [Reply to Comments]

betul2.. kena minum susu. minumlah anmum. sha pun minum susu anmum materna ms preggie 2 thn dulu. kdg2 plain kdg2 rasa choklat. sedapppp

muhamad hanafi said... [Reply to Comments]

salam..nk tnye..isteri sy dh pregnt lm 2bln...elok ke low bg susu tyme ni???first child ni...heheh

muhamad hanafi said... [Reply to Comments]

salam..nk tanye ni..isteri sy pregnt lm 2 bln dh...elok xlow bg susu anmum tuk dia tyme ni..first child...

Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^