Friday, February 01, 2013

Anmum Materna - Planning For Pregnancy

Semua orang yang telah berkawen... ingat!!! yang dah sah berkawen ajer tau... pasti ingin memiliki zuriat mereka tersendiri. Sapa yang tak nak anak kan?? apa lah kak jemah nie.. Saya masa memula kawen pun sama. Kalau boleh hari ni nikah.. esok dah nak ngandung... kelas kau nyah... tapi nan ado sampai gitu la..

Masa memula kak jemah plan nak dapat baby, tak banyak info yang kak jemah tau.. maklumlah dholu-dholu bukan cam jaman sekarang kan... petik jer keyboard, segala maklumat terpapar.. (macamlah kak jemah lahir di jaman jurassic kan)...

So bila nak tau pasal ngandung kehape kan... terpaksa la kak jemah yang amat pemalu ni bertanya kepada kakak-kakak iouls yang memang banyak experience bab mengandung ni kan... maklumlah masa memula kawen tu, iouls dah ade 6 orang anak sedara u...

Tetapi setakat mana jer info yang kita dapat dari cakap-cakap ni kan. Lagi pun info tu semua dari mereka yang berpengalaman tapi tidak bertauliah... hehehe....

Sebenarnya, bila kita merancang nak mengandung sahaja... kita perlu bersedia dari segala segi. Bukan sahaja mental tetapi lebih penting fizikal. Bila badan kita sihat dan sentiasa cergas, maka secara tak langsung kita juga akan sentiasa berada dalam keadaan sihat disepanjang tempoh mengandung dan bayi dalam kandungan turut akan menjadi sihat.

Sebelum mengambil langkah untuk mengandung, kita perlu memastikan badan kita bukan sahaja sentiasa mengandungi kandungan Folat yang mencukupi tetapi juga kandungan kalsium, zink dan zat besi. Semua khasiat tersebut boleh didapati dengan meminum susu Anmum Materna.




Pengambilan 2 gelas susu Anmum Materna keluaran Fonterra ni memberikan 100% keperluan harian Folat yang diperlukan oleh para ibu yang berhasrat untuk mengandung. Ini penting ia puan-puan sebab, kajian mendapati seramai 4 daripada 5 wanita di Asia tidak memiliki kandungan folat yang sepatutya yang amat diperlukan bagi perkembangan dan tumbesaran janin. Sekurang-kurangnya 400mcg asid folik sehari diperlukan oleh setiap wanita yang ingin mengandung atau bersamaan 97 keping roti atau 170 keping keju. Bayangkan banyak mana roti dan keju yang perlu puan-puan makan sehari... terkejut tak??? tu sebab nya dengan meminum susu Anmum Materna jer... korang tak payah risau dah sama ada korang ada cukup folat atau tidak sebabnya susu Anmum Materna ada kandungan asid folik yang tinggi yang terbukti melalui kajian klinikal. Kajian ini menunjukkan susu yang diperkaya dengan asid folik telah berjaya meningkatkan tahap folat dalam darah. Tak caya ke? terai baca kat ruangan info pada pek Anmum Materna tu..

Kenapa kena amik folat sebelum mengandung?? sebabnya, folat ini amat diperlukan dalam tempoh 27 hari selepas terciptanya bayi kita tu (foetal development)... yang kebanyakan dari ibu-ibu tak perasaan pun dah termengandung... TER ke?? huhuhu... tu la sebabnya, bila korang plan nak mengandung jer... start la mengambil makanan yang mengandungi asid folik untuk memastikan tahap folat yang mencukupi dalam badan kita...

Selain tu, kita juga perlu meningkatkan kandungan kalsium dan zat besi dalam badan sebelum mengandung. Kalsium amat diperlukan untuk pembentukan tulang yang kuat dan sihat. Sekiranya kandungan kalsium dalam badan kita kurang, semasa mengandung nanti, kalsium yang terdapat dalam tulang kita akan ditarik utuk diberikan kepada bayi kita. Keadaan ni nanti akan memberi kesan jangka panjang kepada diri kita sendiri. Manakala zat besi amat diperlukan didalam pembentukan sel darah merah yang bertujuan membawa bekalan oksigen kepada bayi. Sekiranya kekurangan zat besi akan boleh mengakibatkan berlaku Anemia.



Jadi bagi ibu-ibu yang mencita-cita untuk mengandung, mulakan persediaan yang sewajarnya. Minum la Anmum Materna supaya badan puan-puan dapat bekalan folat, zat besi dan kalsium secukupnya. Dulu masa mengandung An-Nur, memang iouls minum Anmum Meterna. Rasa dia memang sedap dah tidak meloyakan seperti sesetengah susu khas ibu mengandung yang lain. Uols tau la kan, i ni kalo mengandung cam mana.... lembik dan sentiasa muntah2 sampai warded berhari-hari. Dengan susu Anmum Materna tu la, i dapat tenaga seharian.

Korang boleh test rasa kalau tak caya. Sekarang ni kalo uols nak rasa, Fonterra iaitu syarikat yang mengeluarkan susu Anmum Materna ini ada memberikan sample-sample percuma. Korang hanya perlu buka website diorg di sini -> Anmum. Selain dari itu, Anmum Care Malaysia juga membuka talian khusus bagi uols yang ingin tahu pasal persediaan untuk mengandung dari aspek kesihatan dan juga kebaikan susu Anmum ini. Korang boleh la telefon no ini - 1800 88 3122. Talian tersebut buka dari Isnin - Jumaat dari jam 830pagi - 530petang. Iols telah pun siap beberapa soklan nak tanya ni....

SOALAN

1.       Apakah diet pemakanan yang paling sesuai untuk wanita yang sedang merancang untuk hamil?
2.       Apakah khasiat tertentu/kebaikan di dalam Susu Anmum Materna yang tiada dalam susu lain?
3.       Apakah perbezaan di antara wanita yang minum susu Anmum Materna dengan yang tidak?
4.       Kenapa Wanita yang merancang kehamilan perlu minum susu ini?
5.       Bagaimana jika Wanita tidak suka minum susu? Apakah kelebihan susu ini untuk menarik minat wanita untuk minum?
6.       Bolehkan susu ini dibuat dengan air yang sejuk/ais?
7.       Bolehkan susu ini dicampur dengan buah-buahan (di-blend)? Adakah khasiatnya akan berubah?

 Korang juga boleh bermain game yang disediakan berkaitan dengan persediaan untuk hamil. Game tu memang menarik, tak caya cer terai test... sila ke link ini - Getting Pregnant. Test main tau jangan tidak....






Follow Kak Jemah viruspadu.blogspot.com

Mama Alesha, An-nisa dan An-Nur Abriza

TAK TAHU NAK KOMEN APA? TAKPE... LIKE AJE PUN BOLEH 


Follow Me @ www.twitter.com/viruspadu
www.facebook.com/viruspadu
Related Posts with Thumbnails

Penafian @ Pemberitahuan

Kebanyakan entry adalah dikarang pada malam hari selepas anak saya tido dan akan di auto publish pada siang hari. So jangan ingat saya ni mcm takde kerja lain asik mengupdate blog okey, saya membizi keje. SEKIAN dimaklumkan.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di viruspadu's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada viruspadu's blog. SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

^_^